Motivation og træning
Når træningen bliver en pligt
Alle der træner kender til det. En gang imellem er det bare svært at finde drivkraften og lysten til at trække i tøjet, og komme afsted på dagens træningspas. Om man cykler, løber, styrketræner, går til badminton eller fodbold, så er det bare nogle gange lidt svært at finde motivationen frem. Og sådan er det bare. Eller hvad? I dette blogindlæg vil vi kort beskrive nogle små tips til hvordan du kan vende de negative tanker, finde motivationen frem, og igen glæde dig til næste træningstur.
Selvom man elsker sin sport og træning, kan det nogle gange godt blive en pligt, fremfor noget man glæder sig til. Specielt om vinteren kan det være rigtig svært, når man bor i Danmark. Det er ofte koldt, blæsende og mørkt, når man endelig har fri, og tid til dagens træningsprogram. Det er i tider som dette, at man skal minde sig selv om, hvorfor man træner, det man gør. Hvis ens store mål er La Marmotte til sommer, skiltespurterne mod vennerne fra cykelklubben, eller den lange solotur i højt solskin på en vindstille sommerdag, så er det nu du skal minde dig selv om det. Alle de timer, minutter og sekunder du bruger på træningen i vinterens kulde, er med til at lægge fundamentet for den intensitet der skal ind i din træning til foråret, op mod dit personlige mål. For mange er det en rigtig god idé at klargøre 100 procent, hvorfor du træner, og lige præcis hvad du gerne vil. Til dette kan man bruge S.M.A.R.T-princippet, som kort sagt handler om at gøre sig nogle tanker om hvad man Specifikt træner til, hvordan man kan gøre det Målbart, hvorfor det er Attraktivt for en, hvorvidt det er Realistisk, og hvor meget Tid man har, vil og kan ofre på det. For nogle er det en rigtig god idé at gøre sig disse tanker, og nedskrive det sort på hvidt, men sådan er det selvfølgelig ikke for alle.
Flere og flere supermotionister begynder også at hyre personlige coaches, til at stå for alt dette. For nogen giver det rigtig god mening, idet det giver en selv mulighed for 100 procent at fokusere på selve træningen, og vide at der er kompetente mennesker, der sørger for alt omkring det. Dermed ikke sagt at coaching er en nødvendighed for alle, der træner. Det handler om, at finde det der virker for lige netop dig.
I bund og grund handler ens kvalitet i træningen ofte om at finde det rigtige mind-set frem, om det så er motivationen til de højintense intervaller, eller evnen til at kunne holde pulsen nede på den lange cykling tur om søndagen. Hvis man ikke ”rammer” mind-set, falder kvaliteten i træningen, hvilket for nogle kan gøre det endnu svære at finde motivationen frem til næste træningspas. Afslutningsvis vil jeg nævne to super simple tips, som er enkle at implementere, både før, under og efter træningen. Disse kan hjælpe til at vende en negativ tankestrøm om og bruges til at opretholde motivationen:
- Bliv inspireret fremfor demotiveret af venner og konkurrenter: Selvom man bliver glad når ens ven lige har gennemført sit første cykelløb eller marathon, har flere motionister og atleter tendens til at blive demotiveret af andres bedrifter efterfølgende. Forsøg i stedet at vende tanken om og brug det som en drivkraft. Tænk positivt om din egen udvikling fremfor negativt om dine konkurrenters resultater. Eksempelvis: ”Hvis han/hun kan, så kan jeg da også…” i stedet for ”Nu har han/hun kørt med 35 km/t i snit, og har kun trænet i 14 dage…”.
- Husk på de ting du elsker ved sporten/træningen og mind dig selv om at nyde det, når du laver det du elsker: Det er så simpelt, at det ikke burde nævnes, men ikke desto mindre glemmer alt for mange det. Husk nu på hvorfor du gør, det du gør. Og smil! Når intervallerne er overstået, eller du kom afsted i regnvejret, så nyd det. Når du møder en anden, der ligesom dig trodsede sommerheden og kom afsted i middagssolen så smil! Mind dig selv om, at det du gør, rent faktisk gør dig glad. Og som en lille bonus kan her nævnes, at der faktisk er en lille fysiologisk fordel i at smile og grine under fysisk aktivitet. Marginal gains.