Coronavirus og Cykelryttere
Følgende blog er postet d. 19-03-2020 kl. 10:50 og skal til enhver tid læses i denne kontekst og med øje for de på dette tidspunkt gældende retningslinjer vedr. Corona-situationen i Danmark. Følg altid myndighedernes anbefalinger. Situationen ændrer sig fra dag til dag.
Coronavirus eller Covid-19 – ord, som fylder rigtig meget i de flestes hverdag i disse tider. Antallet af smittede stiger hurtigt og regeringen har grebet ind med flere markante tiltag. Danmark er lukket ned. Symptomerne kan være simple og ligne en ”almindelig influenza”, med hoste, snot, feber og ømme muskler. Men Coronavirus har et våben mere – den kan fører til nedre luftvejsinfektion. Der er endnu ikke nogen godkendt behandling mod Coronavirus andet end respiratorisk støtte og væsketerapi. Resten må kroppens immunforsvar selv klare. Udfordringen kommer, når immunforsvaret er svækket af enten sygdom, alder eller måske endda af hård træning.
Imunsystemets påvirkning af træning
Ved hård fysisk træning og udholdenhedstræning nedsættes kroppens immunforsvar umiddelbart efterfølgende. De fleste kender følelsen efter en hård omgang træning. Kroppen er træt, musklerne gør ondt, måske også lidt kvalme og let hovedpine. Måske endda lidt hoste efter luftvejene har været på overarbejde i intervallerne? Det lyder gevaldigt meget som influenza-symptomer. Det er kroppens helt naturlige respons på, at den har været presset. Immunsystemet er på overarbejde, og modstandskraften imod sygdom og virus er derfor nedsat.
Det er ikke farligt at træne. Det er faktisk sundt for dig [1, 2]. Det er ikke farligt at have influenzafølelsen efter træning engang imellem – det er endda måske den følelse du synes er fed, det er tegn på du virkelig har ydet under træningspasset. Kroppen skal nok selv komme tilbage på rette spor og genoprette sit normale immunsystem, hvis du husker at give den tid til at restituere [3].
Coronavirus og træning
Hvorfor er det, vi bringer det her med træning og immunsystemet på banen lige nu? Coronavirus smitter gennem dråber fra mund og næse og er sågar påvist i tåre. Vores forsvar imod den er immunforsvaret. Det betyder, at løber vi i grupper eller cykler flere sammen, så øges risikoen for smitte Coronavirus under træning. Vi sveder, puster og stønner imens alle ventilationssystemer står på vid gab. Selvom du ikke har symptomer, kan du stadig smitte. Samtidig med motorvejen for smittespredning er åben, så presses netop det immunsystem, som skal beskytte os mod Coronavirus. Sagt med andre ord er det netop nu, at du som udøver skal være ekstra opmærksom på din træningsadfærd både før, under og efter træning. Du skal ikke nødvendigvis stoppe med al træning, men tænk dig om. Lyt til din krop og drop træning i grupper.
Hvad kan man som cykelrytter gøre for at undgå Coronasmitte?
Lige nu er landevejen og skovene åbne for os i Danmark (19-03-2020 kl. 10:50). Foråret begynder at melde sin ankomst. Det er lækkert! Frisk luft og sollys er sundt, og vi skal nyde, at vi stadig kan komme ud i den friske luft og lave den træning, vi nu så godt kan lide. Men vi skal tænke os om og gøre vores til, at mindske spredning af Coronavirus mest muligt. Her kommer lidt råd til træning og coronavirus i denne tid:
Husk restitution. Hvis du føler dig træt, mat og helt udkørt, så drop det planlagte træningspas og lad kroppen og immunsystemet få en pause.
Kom ud i naturen men hold afstand. Minimum 2-3 meter til andre personer for at mindske smitten af coronavirus.
Træn alene eller med andre fra husstanden. Drop de vanlige ture med træningsmakkeren eller cykelklubben. Nyd dit eget selskab. Det er faktisk rigtig god træning at køre alene. Mangler du inspiration til træningen, så kig her.
God håndhygiejne er alfa og omga. Vask hænder grundigt. Brug håndsprit. Tag evt. en håndsprit med i baglommen på cykelturen. Minimer kontakten når du er ude og træne – husk nok vand og energi, så du ikke skal ind og tanke op undervejs.
Hold hænder og handsker fra næse, mund og øjne. Det mindsker risikoen for at overfører virus til luftvejene.
Alternativ træning og Coronavirus
Flyt styrketræningen hjem i stuen. Har du ikke en masse fancy træningsudstyr, så vær kreativ. Brug tunge bøger, fyld flasker med vand, har du børn, så brug dem – de vil elske at agere vægtskive og få lov at deltage i din træning.
Kør indendørs. Har du en hometrainer, så smid den op hjemme i stuen. Kør Zwift, find på dit eget program eller se her for inspiration.
Bliv hjemme, hvis du er syg eller har symptomer på sygdom.
Følg udviklingen og Sundhedsstyrelsens anbefalinger her.
Vi skal hjælpe hinanden, og vi skal hjælpe vores sundhedssystem med at hjælpe os. Så lad os alle sammen gøre en indsats for, at vi kan blive ved med at træne udenfor i den friske luft, samtidig med at vi mindsker spredning af Coronasmitte. Hold afstand og træn alene. Der er masser af muligheder for træning, selvom alt ikke er som det plejer. Det er et fælles ansvar.
Kilder:
1. Arai MH, D. A. (25. August 2006). The effects of long-term endurance training on the immune and endocrine systems of elderly men: the role of cytokines and anabolic hormones. BMC: Immunity and Ageing.
2. Ulf Ekelund, H. A. (Marts 2015). Physical activity and all-cause mortality across levels of overall and abdominal adiposity in European men and women: the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition Study (EPIC). The American Journal of Clinical Nutrition.
3. Giuseppe Morici, C. I. (Juni 2016). Endurance training: is it bad for you? Breathe.